DUURZAME PRODUCTIE

“Een eerlijk verhaal, zonder grootspraak.”

“Al sinds 1886 maakt Roosenstein Wolke kwaliteitsproducten, die tijdloos zijn en niet te vangen in tijdelijke trends. Door onze kennis en ervaring maken wij al meer dan 130 jaar comfortabele producten met een lange levensduur. Sinds 2019 werk ik, Hessel van der Laan als zoon van Lieseth Roosenstein en als 5e generatie voor dit prachtige familiebedrijf. In maart 2018 ben ik afgestudeerd op het gebied van duurzaamheid in de textielindustrie aan TMO Fashion Business School in Doorn. Een actueel en ontzettend belangrijk onderwerp in de branche waar ik al sinds mijn jeugd bij betrokken ben. De generaties voor mij hebben altijd onbewust ervoor gezorgd dat het bedrijf op een duurzame manier zaken deed. Echter geloof ik erin dat wij met de producten die wij maken en manier hoe we onze keten vormgeven een voorbeeld kunnen zijn op het gebied van duurzaam produceren in de kledingindustrie. Maar daar zijn wij nog niet. Ik wil graag het eerlijke verhaal vertellen zonder grootspraak.”

Productie in de EU

Op dit moment werken wij alleen nog maar met ateliers in de Europese Unie. Dit doen we om onze arbeidsomstandigheden beter te kunnen waarborgen en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Met sommige ateliers werken wij al meer dan 40 jaar samen. 

Deze lange samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat wij samen met de fabriek kunnen zorgen dat zowel de kwaliteit van ons product als dat van het maakproces wordt gewaarborgd. De ateliers waar wij nu mee werken zijn gevestigd in: Nederland, België, Duitsland, Roemenië van Belgische eigenaar en Portugal.

Never out of stock (NOOS)

Samen met onze leveranciers hebben wij een  “never out of stock”, of ook wel NOOS, collectie ontwikkeld. Dit houdt in dat onze producten niet meer vervangen hoeven te worden voor een nieuwe collectie. Hierdoor krijgen al onze producten uiteindelijk een passende eigenaar, en gaan we overproductie in de textielindustrie tegen. Houd ons wel in de gaten, want we blijven natuurlijk vernieuwen en verrassen!

Materiaal gebruik

Garens

We gebruiken alleen de mooiste materialen. Voor de nieuwste toevoegingen in onze NOOS collectie gebruiken daarom 100% GOTS (Global Organic  Textile Standard) gecertificeerd organisch katoen. Katoen dat is voorzien van dit certificaat is op een duurzame manier geproduceerd. 

  • 91% minder waterverbruik
  • 46% minder CO2 uitstoot
  • Het gebruik van schadelijke chemicaliën wordt gereduceerd van 41% voor conventioneel katoen naar 0

Het grote verschil tussen organisch katoen en BIO katoen is dat er voor organisch katoen door de gehele keten een eerlijke prijs wordt betaald. Hierdoor kunnen de arbeidsomstandigheden van elke schakel beter gewaarborgd worden!

Naast dat dit materiaal goed is voor het milieu en de mensen die eraan werken, is het katoen ook nog eens ontzettend comfortabel. Door de lange katoenvezels is het materiaal buitengewoon zacht en doordat er geen schadelijke chemicaliën en pesticiden worden gebruikt is het materiaal hypoallergeen. Hierdoor kunt u zelfs met een gevoelige huid onze mooie organisch katoenen items zorgeloos dragen.

Ons organische katoen is afkomstig van de Trifitrofa spinnerij in Trofa, Portugal. Bekijk hier de website van Trifitrofa!

De items die wij van dit garen hebben gemaakt zijn:

Heren
Dames

Fournituren

Duurzame YKK ritsen

Wij gebruiken vanaf 2020 duurzame fournituren op al onze artikelen. Zo hebben wij samen met YKK Nederland hun nieuwe duurzame NATULON® ritsen geïmplementeerd. De ritsen worden gemaakt uit gerecyclede PET flessen. Hiermee reduceren we de hoeveelheid plastic dat in de natuur terechtkomt!

Knopen van Bio-hars

Onze knopen worden gemaakt van 100% Bio-hars. Met de productie van dit materiaal wordt 35% minder CO2 uitgestoten dan bij regulier hars dat wordt gebruikt voor knopen.

FSC hangtags

Onze hangtags zijn gemaakt van karton dat is gecertificeerd door FSC. Dit houdt in dat het hout dat wordt gebruikt uitsluitend afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Zonder plastic

Wij verzenden onze pakketjes compleet zonder plastic. Zo kan alles direct bij het oud papier en kan dit weer netjes gerecycled worden. Momenteel krijgen wij de spullen nog wel in gerecyclede polybags binnen, deze laten wij hier plaatselijk recyclen. We hebben echter als doel om in 2021 onze logistiek compleet plastic vrij te hebben.

‘Ongoing process’

Duurzaamheid is voor ons een “ongoing process”, we zullen stappen moeten blijven nemen om de kwaliteit van onze supply chain ook in dit opzicht te blijven verbeteren.