Duurzame productie

De introductie van de Rooscap in 1886 legde de basis voor onze collectie. Tijdloze producten, op een eerlijke manier gemaakt. Onze huidige evergreen collectie is hier volledig op gebaseerd. We gebruiken de mooiste en duurzame materialen, en laten onze producten dicht bij huis maken.

Duurzame productie

De introductie van de Rooscap in 1886 legde de basis voor onze collectie. Tijdloze producten, op een eerlijke manier gemaakt. Onze huidige evergreen collectie is hier volledig op gebaseerd. We gebruiken de mooiste en duurzame materialen, en laten onze producten dicht bij huis maken.

Productie in de EU

België, Duitsland & Portugal

Het is belangrijker dan ooit dat we ons bekommeren om onze planeet. Wij geloven in duurzame productie en duurzame kleding. Al generaties maakt Roosenstein Wolke eerlijke producten. Op deze manier zijn wij een voorbeeld voor de kledingindustrie.

We willen graag dat onze producten zo dicht bij mogelijk worden gemaakt. Dit houdt in dat wij al onze kleding laten maken bij ateliers in de EU om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Omdat onze volledige collectie in Europa gemaakt wordt, hoeft de kleding minder ver te reizen. Dit resulteert in een lagere CO₂-uitstoot.

Zo komt 40% van onze kleding bij onze zuiderburen vandaan. Al 50 jaar werken we samen met ateliers in België. Daarnaast werken we nauw samen met ateliers in Portugal en Duitsland. We willen namelijk graag toezicht houden op de productie. Vandaar dat wij meerdere malen per jaar de fabrieken bezoeken. Zo kunnen we niet alleen de kwaliteit van ons product waarborgen maar ook dat van het maakproces.

Wij doen zeer bewust enkel zaken met ateliers binnen de EU omdat deze ateliers gebonden zijn aan Europese wet- en regelgeving. Zo hoeven wij ons nooit druk te maken over de kwaliteit van onze kleding of de arbeidsomstandigheden waaronder de kleding gefabriceerd wordt.

Omdat wij het met een gerust hart voor u maken, kunt u het met een gerust hart dragen.

Één collectie, het hele jaar.

Evergreen collectie

Onze evergreen collectie is opgebouwd uit producten die voor langere tijd bij ons in de collectie blijven. Geen steeds veranderende trens, wel een uniek product waar je lang mee kan doen.

Door de eindeloze uitverkoop is de druk op de modebranche de afgelopen jaren immens geworden. Elk half jaar een volledig nieuwe collectie in de winkel zorgt niet alleen voor een onhoudbare situatie voor winkeliers, maar zorgt ook voor een gigantische mate van verspilling.

Met dit in ons achterhoofd hebben wij onze evergreen collectie ontwikkeld. We bieden een alternatief voor de wegwerpmaatschappij waarvan overproductie de oorzaak is. Doordat onze producten tijdloos zijn hoeven we ze niet te vervangen en wordt er niets verspild.

Daarnaast zijn alle producten uit onze evergreen collectie gemaakt om voor een lange tijd mooi te blijven. We houden dus niet alleen tijdens ons productieproces rekening met duurzaamheid, maar ook daarna.

“Het moet gewoon heel erg mooi zijn.”

– Lieseth Roosenstein –
Alleen de mooiste garens

Duurzame materialen

Duurzaam ondernemen betekend meer dan alleen fabrieken in de buurt zoeken. Wij vinden dat wij als kledingmerk een voorbeeld kunnen zijn voor alle ondernemers. Daarom kiezen wij ervoor om alleen maar duurzame materialen te gebruiken van 100% samenstelling. Zo gebruiken wij in onze producten bijvoorbeeld 100% wol en 100% katoen. Op deze manier kunnen de producten na hun levensloop ontzettend goed gerecycled worden. Daarom streven wij naar een volledig circulaire collectie in 2025.

Onze filosofie is dat duurzaam ondernemen niet stopt bij duurzaam produceren. Als onze kleding namelijk van hogere kwaliteit is, kunt u er langer van genieten en als uw producten langer meegaan is dit automatisch duurzamer.

Trifitrofa

Organisch Katoen

Wij doen graag extra moeite voor het uitdragen van onze visie op duurzaam ondernemen. Daarom gebruiken wij 100% GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd organisch katoen. Katoen dat voorzien is van dit certificaat heeft de garantie dat het op een duurzame manier is geproduceerd.

  • 91% minder waterverbruik
  • 46% minder CO2 uitstoot
  • 0% schadelijke chemicaliën bij de productie. (41% bij conventioneel katoen)

Dit garen wordt lokaal gesponnen door de Portugese spinnerij Trifitrofa. Het voordeel van dit organisch katoen vergeleken met gewoon BIO-katoen is dat we door de GOTS-certificatie ook zeker zijn van goede arbeidsomstandigheden en een goede prijs voor elke schakel in de keten.

Naast dat dit materiaal goed is voor het milieu en de mensen die eraan werken, is het katoen ook nog eens ontzettend comfortabel. Door de lange katoenvezels is het materiaal buitengewoon zacht en doordat er geen schadelijke chemicaliën en pesticiden worden gebruikt is het materiaal hypoallergeen. Hierdoor kun je zelfs met een gevoelige huid onze mooie organisch katoenen items zorgeloos dragen.

Schoeller

Doge Jo Wol?

In het Fries kennen we de gevleugelde uitspraak: ‘Doge jo wol?’ Dit betekend letterlijk vertaald: ‘Deug jij wel?’ Wij kunnen je vertellen, onze wol deugt. Want naast het GOTS gecertificeerde katoen dat wij gebruiken, maken wij ook gebruik van wol waarbij in het verwerkingsproces respect is voor mens, dier en milieu. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van dierenmishandeling en worden de schapen op een verantwoorde manier gehouden.
Deze wol is niet alleen verantwoord gefabriceerd. Dit 100% wol benaderd de zachtheid van Merino wol, maar houdt nog steeds de sterkte van schuurwol. Zo blijft de trui vrij van pilling is de trui slijtvast en kan deze zelfs tegen zeewater. Dit alles zonder in te leveren op draagcomfort.

We denken ook aan de details.

Duurzame fournituren

Duurzame YKK Ritsen

Wij gebruiken vanaf 2020 duurzame fournituren op al onze artikelen. Zo hebben wij samen met YKK Nederland hun nieuwe duurzame NATULON® ritsen geïmplementeerd. De ritsen worden gemaakt uit gerecyclede PET flessen. Hiermee reduceren we de hoeveelheid plastic dat in de natuur terechtkomt!

Knopen van Bio-hars

Onze knopen worden gemaakt van 100% Bio-hars. Met de productie van dit materiaal wordt 35% minder CO2 uitgestoten dan bij regulier hars dat wordt gebruikt voor knopen.

FSC hangtags

Onze hangtags zijn gemaakt van karton dat is gecertificeerd door FSC. Dit houdt in dat het hout dat wordt gebruikt uitsluitend afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.