5 GENERATIES

5 Generaties vakmanschap

Al sinds 1886 maken wij met veel zorg mooie producten van een hoge kwaliteit. Johannes Hildebrandus Roosenstein begon als eerste generatie met het maken van een prachtig duurzaam product: ‘De Rooscap’. Door de jaren heen is de collectie uitgebreid maar volgen wij nog steeds zijn kernwaarden.

Generatie 4 & 5

Lieseth Roosenstein & Hessel van der Laan

Toen Lieseth Roosenstein het bedrijf in 1992 van haar ouders overnam heeft zij het bedrijf uitgebouwd tot een volwaardig modemerk met twee collecties per jaar. Ze heeft daarmee het assortiment sterk uitgebreid. Hierbij zijn de nautische invloeden en ziel van het bedrijf altijd gewaarborgd. Roosenstein Wolke werd onder leiding van Lieseth een begrip in de watersportbranche en daarbuiten.

In 2019 is Hessel van der Laan als vijfde generatie, en als zoon van Lieseth in het bedrijf gestapt. Hessel is afgestudeerd aan TMO Fashion Business School op het gebied van duurzaamheid in de kledingindustrie. Met deze inslag maakt Hessel samen met Lieseth prachtige duurzame producten wat perfect aansluit bij de heritage van Roosenstein Wolke. Meer hierover is te vinden op de pagina duurzame productie.

Generatie 3

Frans Roosenstein & Hetty Wolke

Hetty Wolke en Frans Roosenstein hebben de naam Wolke toegevoegd aan het familiebedrijf. Zij maakten samen de schipperspetten nog zelf in hun thuisatelier in Sneek. Daarnaast hebben zij onze de eerste externe productie mogelijk gemaakt van schipperstruien, mutsen en sjaals. Met deze leveranciers werken wij na meer dan 40 jaar nog steeds samen! 

Hetty en Frans kregen voor de petten aanvragen uit het hele land en van alle lagen van de bevolking. Zo waren zij standaard de leverancier voor hoogwaardigheidsbekleders die meevoeren op het statenjacht de Friso en waren een aantal ministers vaste klant. Inmiddels, decennia later, leveren wij nog steeds de schipperspetten voor de gasten van het statenjacht.

Generatie 2

Jacobus Johannes Roosenstein

Het ambacht van het maken van de Rooscap ging daarna over van generatie op generatie. Door de jaren heen werden er naast de reguliere petten, ook speciale petten gemaakt voor skûtsje schippers en de commissarissen van de Koningin.

Jacobus Johannes had meerdere winkels in het centrum van Sneek. In deze winkels werden niet alleen petten verkocht, maar ook “heerenkleding”. 

Generatie 1

Johannes Hillebrandus Roosenstein

Op woensdag 24 november 1886 begon Johannes Hildebrandus Roosenstein met het maken en verkopen van zeilpetten. Johannes Hildebrandus is de grondlegger van de basis van ons bedrijf en de bedenker van de enige echte Nederlandse schipperspet, de Rooscap schipperspet. Hij leerde dit ambacht van Adam Zelle. Adam Zelle werd later beter bekend als de vader van de beroemde danseres en dubbelspion Mata Hari.

Johannes Hillebrandus begon zijn zaak in Sneek aan de Suupmarkt en groeide al snel uit tot een begrip onder schippers en andere vaarlieden. Wie op een boot zat had een Rooscap. De pet werd gekenmerkt door de zwarte knopen en koord en de perfecte pasvorm. Nu, meer dan 130 jaar later, maken wij de pet nog volgens exact dezelfde patronen. Nog steeds volgen we de waarden van Johannes Hillebrandus bij het maken en ontwikkelen van onze huidige collectie: Producten van hoge kwaliteit, Duurzaam geproduceerd, Tijdeloze items.