GRATIS VERZENDING VANAF €50 | GRATIS OMRUILEN | ACHTERAF BETALEN MET KLARNA

Fast Fashion naar Fair Future: EU Besluit Duurzaam

In een wereld waar de kledingindustrie een significante impact heeft op zowel het milieu als de maatschappij, heeft de Europese Unie onlangs baanbrekende besluiten genomen die de weg vrijmaken voor een groenere toekomst.

Met de instemming van een verbod op het vernietigen van onverkochte kleding en de invoering van nieuwe regels om duurzame producten de norm te maken, onderstreept Europa zijn toewijding aan duurzaamheid en verantwoordelijkheid.

Een verbod op de vernietiging van onverkochte kleding

Goed nieuws! De EU heeft ingestemd met een verbod op het vernietigen van onverkochte kleding. Een mooie stap in de goede richting.

De verspilling binnen de mode-industrie is een lang bestaand probleem, waarbij enorme hoeveelheden onverkochte kleding jaarlijks worden vernietigd. Deze praktijk draagt niet alleen bij aan de verspilling van waardevolle grondstoffen, maar versterkt ook de negatieve milieu-impact van de sector.

vernietigen onverkochte kleding

Het recente besluit van de EU om deze praktijk te verbieden, markeert een cruciale stap in het aanpakken van de wegwerpcultuur en het bevorderen van een meer circulaire economie.

Bij ons rijst wel de vraag hoe dit gehandhaafd gaat worden en hoe het zal gaan met grote bedrijven met departementen in andere continenten waar dit verbod niet geldt.

Nieuwe EU-regels voor duurzame producten

Parallel aan het verbod, heeft de Europese Unie nieuwe regelgeving aangenomen die gericht is op het maken van duurzame producten als standaard binnen de markt. Deze regels zijn ontworpen om de levensduur van producten te verlengen, reparatie te vergemakkelijken en de ecologische voetafdruk van productieprocessen te verkleinen.

Het is in mijn ogen ongelooflijk dat het nog steeds is toegestaan om garens te spinnen met een compositie waar meer dan 5% menging in zit. Al jaren is bekend dat het onmogelijk is om composities die uit meer dan 5% andere materialen bestaan onmogelijk zijn om hoogwaardig te recyclen.

Voor de kledingindustrie betekent dit een significante verschuiving naar het gebruik van duurzame materialen, het verminderen van afval en het stimuleren van recycling en hergebruik.

kleding repareren

Binnen onze collectie hebben we laten zien dat het totaal overbodig is om überhaupt nog verschillende materialen te mengen. Dat je een comfortabel kwaliteitsproduct kan maken van 100% composities. Alle Roosenstein Wolke producten zijn 100% herbruikbaar en recyclebaar.

De rol van consumenten en producenten

Consumenten spelen een sleutelrol in deze transitie. Door bewust te kiezen voor duurzaam geproduceerde kleding, kunnen zij de industrie aanmoedigen om groenere praktijken te omarmen. Producenten en merken worden op hun beurt aangespoord om transparantie in hun productieprocessen te verhogen en te investeren in duurzame innovaties.

Wij wachten nog steeds op het moment dat het bedrijfsmodel van Fast Fashion serieus wordt aangepakt. En niet alleen de EU, maar de gehele wereld gaat meewerken om massaconsumptie en overproductie terug te dringen. De verandering die nodig is van de consument, is dat we met z’n allen gewoon wat minder gaan kopen.

fast fashion massaconsumptie

Samenwerking voor een duurzame toekomst

De weg naar een duurzamere kledingindustrie vereist de inzet van alle betrokken partijen. Overheden, bedrijven, consumenten en maatschappelijke organisaties moeten samenwerken om de uitdagingen aan te gaan en oplossingen te implementeren.

De recente stappen van de EU zijn een bemoedigend teken dat verandering mogelijk is en dat een duurzamere mode-industrie binnen handbereik ligt.

Daarnaast is het o zo belangrijk dat de kledingindustrie een omslag maakt in haar bedrijfsmodel. Waar nog steeds uitverkoop de standaard is. Hiermee geven we stelselmatig het signaal af dat kleding in eerste instantie te duur is. Het tegendeel is echter waar.

Een groot gedeelte van de producten in de markt zijn té goedkoop. En dat betekent dat zo’n product altijd ten koste gaat van iets of iemand. Of het nu een werknemer van een atelier betreft, dierenwelzijn, de natuur, of gewoonweg doordat het product na een paar maanden alweer rijp is voor de prullenbak, er is iets of iemand de dupe van.

uitverkoop te goedkoop

Ondanks de grote zorgen die ik heb over het uitblijven van echte maatregelen om deze misstanden nu eens bij de wortel aan te pakken, zien we gelukkig dat de mindset van veel mensen al behoorlijk veranderd is. Een steeds grotere groep mensen koopt bewust en kiest voor kwaliteit. Zoals de dames en heren die Roosenstein Wolke dragen. Daarnaast stemt het positief dat de Europese Unie de problematiek in onze branche nu op de kaart heeft staan.

Een oproep tot actie

De besluiten van de Europese Unie vormen een krachtige oproep tot actie voor iedereen die betrokken is bij de kledingindustrie. Het is tijd om onze krachten te bundelen en te werken aan een toekomst waarin mode niet alleen stijlvol en innovatief is, maar ook ethisch en milieuvriendelijk.

Laten we deze kans grijpen om een positieve impact te maken op onze planeet en samen te streven naar een duurzamere wereld. Koop dingen alleen als je ze echt nodig hebt, waardeer deze producten, repareer indien mogelijk en zorg ervoor dat ze gerecycled kunnen worden!

duurzame trui dames heren

De waardering van roosensteinwolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1168 reviews.
Uitverkocht Vul hieronder je gegevens in en ontvang een e-mail wanneer het product weer bij ons binnen komt.
You need to Login for joining waitlist.